Un dels plànols de Flix fets per l'enginyer militar francès Beaulieu durant la Guerra dels Segadors (1642-1650)

dimecres, 25 de gener del 2017

El Castell Nou, carlistes i isabelins.


El castell carlista de Flix és una fortificació que, segons Carreras i Candi, es construí damunt d’una talaia ibèrica. L’estructura defensiva es feu al turó més elevat  del meandre, per a protegir una centenària barca de pas, la del riu de dalt. La denominació de Castell Nou era per distingir-lo de la gran fortalesa sarraïna destruïda durant la Guerra de Successió (s. XVIII) (el castell vell).


El Castell Nou fou edificat el 1874, en el decurs de la tercera carlinada, sota la direcció del mestre d’obres tortosí Gaetà Blanch Sebastià, amb la col·laboració forçosa d’habitants de Flix i pobles de la rodalia. La fortalesa no caigué fins al final de les hostilitats, després de ser assaltat per les tropes del general Eduardo Gamir, el 19 de juny de 1875. Els liberals, sota les ordres del comandant Bernardo Iglesias, també amb la co·laboració de la població civil, van ampliar el fortí, afegint la torre més gran i el mur de la façana que mira al riu. El Castell Nou va disposar d’una guarnició fins a l’any 1885.



Els bombardejos de Flix durant la Guerra Civil (1937-1938) van afectar greument l'estructura del Castell Nou. Sis dècades després el fortí carlista estava mig enderrocat. El 2004, l'Ajuntament de Flix inicià el procés que havia de culminar amb la transformació del vell edifici en un equipament cultural municipal.



L'execució de les obres va començar el 2009 i la intervenció es va centrar en el coronament dels murs, que s’han refet només si havia perill d’ensorrament, en la reconstrucció de la torre enderrocada, deixant per a una fase posterior l’excavació del fossat perimetral, i en la instal·lació de dues plataformes de fusta per facilitar el recorregut, interior i vers l’exterior, de les visites. El resultat final havia de ser el més unitària, sòlida i neutra possible, tot diferenciant les parts restaurades o noves.


El 2012, la restauració del Castell Nou projectada pels arquitectes Miquel Orellana i Rubén Heras fou guardonada amb el Premi Qualitat Ebrenca al millor edifici restaurat (atorgat per l'associació Amics i Amigues de l'Ebre) i el 2014 va resultar l’obra guanyadora en la categoria del Premi Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic a la 4a Mostra d'Arquitectura de les Terres de l'Ebre.


Les visites cal concertar-les, trucant al tel. 654 651 966 o bé adreçant la sol·licitud al correu  associaciolacana@gmail.com.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada