Un dels plànols de Flix fets per l'enginyer militar francès Beaulieu durant la Guerra dels Segadors (1642-1650)

dilluns, 2 de juny del 2014

Patrimoni Industrial. La Colònia Química.


Els orígens de la factoria electroquímica de Flix, coneguda col·loquialment com “la Fàbrica”, els trobem l’any 1897 quan un grup d’industrials espanyols, alemanys i suïssos van associar-se per tal de constituir la Sociedad Electro - Química de Flix, primera empresa de l’Estat Espanyol i tercera d’Europa en aplicar l’electricitat en el procés de fabricació del clor. 
En la constitució d’aquesta nova empresa hi van prendre part, a més dels inversors alemanys, un representant de la burgesia catalana: Josep Mansana i Tarrés, i un influent polític liberal de Madrid: Álvaro de Figueroa i Torres, comte de Romanones.
Des del mateix moment en que es va crear la Sociedad Electro - Química de Flix es va tenir en compte la possibilitat d’instal·lar una colònia industrial a l’entorn del complex químic. La consolidació de la factoria de Flix com una de les plantes químiques més importants del país i la presència de personal tècnic forà varen accentuar aquest projecte. Així doncs, a partir d’inicis del segle XX "la Fàbrica" va començar a adquirir terrenys propers a les seves instal·lacions per poder construir-hi totes les estructures necessàries que requeria una colònia industrial.
La colònia industrial de Flix es va construir als afores de la població, al costat mateix de la factoria química. Com la resta de les colònies industrials, comptava amb un conjunt d'edificis tipificats que ocupaven una part dels terrenys que l'empresa no utilitzava i que constituïen un veritable nucli tancat en si mateix. La colònia, doncs, disposava de tot un seguit d'equipaments que facilitaven l'autosuficiència dels seus habitants, permetent-los realitzar les funcions més bàsiques sense haver de sortir de l'àmbit colonial. Amb això s’aconseguia, per una banda, millorar les condicions de vida dels treballadors, però també evitar el contacte d’aquests amb els moviments sindicalistes locals, assegurant-se així l’empresa el control i la docilitat de la seva massa obrera.
 La colònia de Flix, que va adquirir des d’un principi un marcat caràcter germànic, va viure dues etapes constructives. La primera es va dur a terme entre el 1907 i el 1936, mentre que la segona etapa es correspon amb la reconstrucció de la colònia un cop acabada la Guerra Civil i s’estén fins a la dècada dels setanta.




Les visites cal concertar-les, trucant al tel. 654651966 o bé adreçant la sol·licitud al correu a associaciolacana@gmail.com.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada