Un dels plànols de Flix fets per l'enginyer militar francès Beaulieu durant la Guerra dels Segadors (1642-1650)

dijous, 10 de juliol del 2014

El molí d'OliFlix dins les visites de La Cana.

El molí d'OliFlix és un antic edifici, molt interessant, que en les visites guiades sempre ensenyem per fora, sobre tot per la inscripció que hi ha al llindar de la porta principal, una inscripció que explica una mica com era la persona que hi surt, jo no conec enlloc que hi hagi un jeroglífic al llindar d'una porta.


Primer dia dels idus d'abril (dia 14) de 1783 Antonino Castellví.



L'edifici on es trova OliFlix.

La façana fluvial del riu de dalt és la que ha canviat més a lo llarg dels segles, no en queda gairebé cap dels edificis que donaven servei al port i a l'assut de Flix, fins hi tot ha quedat el nom de "Costa del Graner", un exemple més de la importància d'aquesta zona, l'edifici d'OliFlix n'és un.
Al segle XVII, a la vora hi havia la casa de la vila, era una ferreria propietat de Cristòfol Miravet, no sabem, però,  quan es va convertir en molí.
Avui és on es fa l'oli de l'empresa OliFlix, un oli de primera premsada en fred, fet de forma artesanal, que ha rebut en diverses ocasions diferents reconeixements internacionals, Antonio Rey, el propietari diu que el fa suc d'auliva, una descripció molt encertada.
Bé, doncs tot això ve perquè, encara que en diverses ocasions hem afegit aquest lloc a les nostres visites guiades, a partir d'ara es podrà veure, de manera regular, dins la visita que ja fem del nucli antic.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada