Un dels plànols de Flix fets per l'enginyer militar francès Beaulieu durant la Guerra dels Segadors (1642-1650)

diumenge, 1 de juny del 2014

El Nucli Antic

Freixe.  Fraxinus Angustifolia
Arbre emblemàtic que és el símbol principal de l’escut de la vila – escut caironat d’argent amb un freixe fruitat de sinople i per timbre una corona de baró -.
Aquest exemplar centenari fou plantat per assenyalar el lloc on va arribar l’aigua durant la gran riuada de l’Ebre del mes d’octubre de l’any 1907, el dia 23 el riu va pujar més de nou metres per damunt del seu nivell habitual, altres riuades importants foren les de 1617 i 1787, on l’aigua també va entrar dins de l’església.
El dia que es va plantar, en acabar la cerimònia, dos joves, el fill de l’agutzil, Sr. Bagés, i la filla de l’alcalde, Sr. Lluís de Castellví, ballaren al seu voltant la dansa típica de la nostra terra, la Jota de Flix.

                             



Església de l'Assumpció de Nostra Senyora
Apartir de l'any 1154, Ramon Berenguer IV va començar la conquesta de la Catalunya nova, és a partir d'aquesta data que es comença la construcció de l'església de Flix. La primera església, més estreta que l'actual, es creu que tenia tot el sostre amb una volta de canó. Més tard van començar a construir l'església actual que es va acabar a començaments del segle XVII, no es va finalitzar la construcció i encara es conserva una part de l'església antiga. No hi havia campanar, tenia una espadanya amb quatre campanes.
Tot i que presenta una barreja d'estils està considerada d'estil gòtic tardà.
L'altar major era d'estil barroc, amb figures i molts ornaments, va ser destruït durant la guerra civil; l'any 1939 el van reconstruir però molt més senzill. 
Durant la guerra civil fou convertida en un mercat, el sòl el van omplir de terra per anivellar-lo amb a la plaça. També durant la guerra es derruí part de la façana, es reconstruí al 1958 respectant part del model antic.



Plaça Major
Aquesta plaça ha estat durant segles el veritable centre neuràlgic de la vila, el seu nom més antic conegut és el de Plaça Major, documentat en el Capbreu de Flix de 1625 (Arxiu Històric de Barcelona, Baronies, C-XII-6), aquí es celebraven els actes, les festes més importants i s’hi feia el mercat setmanal, l’any 1360 el rei Pere III va concedir a la vila de Flix el privilegi de celebrar mercat setmanal tots els dimarts. Les parades del peix es situaven a l’ombra dels perxis i el rellotge de sol de la façana de casa Fontanilles marcava el ritme del temps, la Cana situada a la mateixa façana, és una antiga mesura de longitud que s’utilitzava com a patró, en concret la petita barra de ferro és mitja Cana.



Les visites cal concertar-les, trucant al tel. 654651966 o bé adreçant la sol·licitud al correu a associaciolacana@gmail.com.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada