Un dels plànols de Flix fets per l'enginyer militar francès Beaulieu durant la Guerra dels Segadors (1642-1650)

dimecres, 4 de juny del 2014

Neix un nou bloc.

Amb aquestes mateixes paraules començava el mes de  setembre de 2011 un altre bloc, el de l’Associació La Cana, avui podem dir que hem iniciat una nova i il·lusionant etapa, naturalment per a iniciar-ne una de nova n’hi ha d’haver d’anteriors i preparar aquesta nota ha fet que en recordés algunes.
L’any 2001 va néixer l’associació, un dels motius principals va ser salvar el molí d’Oriol fet que fa que enguany estiguem a punt de tancar un cercle en aquest sentit, finalment es podrà visitar, encara que s’hagi hagut de fer amb una actuació de mínims i la segona fase hagi d’esperar.
Ens vam marcar uns objectius, que en aquell any, ens semblaven tant difícils que fins hi tot alguns els pensàvem impossibles. Avui, tretze anys desprès tenim el Castell Nou rehabilitat (pendent de la segona fase), s’han recuperat les façanes fluvials del riu de dalt i de baix i els elements històrics que hi havia com la Resclosa de l’antic canal de navegació de l’assut i les restes dels sistemes defensius del riu de baix, també podem visitar un dels deu refugis antiaeris que tenim a Flix, que per cert és en el primer lloc, molt destacat, de les visites guiades, tenim una ruta pel nucli antic que inclou un dels monuments més importants que tenim, l’església, estem a punt d’acabar la primera fase del Molí d’Oriol que permetrà també poder visitar-lo i finalment, al mes de setembre, durant les jornades de patrimoni, estrenarem un visita guiada al patrimoni industrial químic, la colònia de la fàbrica.
Una data significativa és l’any 2008, quan neixen les Jornades de Patrimoni que, els darrers anys organitzem juntament amb el CERE, durant tot el mes de setembre es fan conferències i  visites guiades en el marc d’un tema central al voltant d’una exposició.
Amés s’està excavant al poblat iber de Sebes des de l’any 2005 on ja es pot visitar la necròpolis, s’ha excavat una de les sitges del calvari, s’han instal·lat pel poble diversos cartells informatius i tenim a l’Arxiu Històric de Flix important documentació procedent de l’Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona.
Podem estar satisfets de la feina feta fins ara? Crec que sí, encara que la feina no s’acaba aquí, ni molt menys! Queda un element molt important, el poblat iber de Castellons, queden els Masos de Flix, etc.
Una altra data important és l’any 2004, aquell any començàvem les visites guiades per la vila, i això que encara no teníem ni el castell ni el refugi! Ara podem dir que aquest tema també està consolidat, els darrers tres anys hem fet aproximadament 2500 visites cada any, incloses les que es fan des de l’Entorn d’Aprenentatge de Sebes i aquí podem dir que gairebé hem tancat un altre cercle, fins ara fèiem les visites, voluntàriament els membres de la junta de La Cana, ara hem contractat, per unes hores a la setmana, una guia turística. Pensem que així millorarà l’agilitat a l’hora de concertar les visites i podrem fer-ne més publicitat, fins ara ens frenàvem una mica per no tenir que dir que no podíem fer alguna de les visites.
I per això neix aquest bloc, fa 13 anys, quan va néixer l’associació un dels objectius era la difusió del nostre patrimoni, en aquells anys, els quatre que parlàvem de turisme a Flix o la Ribera d’Ebre ens veien com uns il·luminats, avui són cada vegada més els que creuen que el turisme, i en concret el turisme de cultura i natura, és una opció més de desenvolupament econòmic.
Així que, en aquest bloc podreu trobar tot el referent a la nostra oferta turística del que podeu veure a Flix, que no es poc i com no podia ser d’altra manera, sempre hem tingut vocació comarcal, informació d’altres llocs de la comarca.
Jaume Masip Llop

President de l'Associació La Cana.

1 comentari:

  1. VISCAAA !!!!,,,jo tbe hi crec ,, obrir les portes del nostre terreny desconegut !!!...ja moltes possibilitats ......Felicitats a qui correspongui per apostar per aqueta GRAN iniciativa ...el turisme regulat podria ser un gran pas . De ser una poblacio industrial.litzat a passar a ser un poble encantador , tenim suficienta riquessa per tirar endavant aquest projecte ,,,,,,,em sento emocionada pk sempre he cregut que havia gran potencial territorial per fer-ho factible... FELICITATS a qui sta bellugant el tema ............ENDAVANT !!!!

    ResponElimina