Un dels plànols de Flix fets per l'enginyer militar francès Beaulieu durant la Guerra dels Segadors (1642-1650)

divendres, 30 de maig del 2014

El Castell Nou.

El castell carlista de Flix és una fortificació emmurallada que, segons Carreras i Candi, es construí damunt d’una talaia ibèrica. L’ estructura defensiva es feu a turó molt elevat  del meandre, que protegia una centenària barca de pas. La denominació de Castell Nou era per distingir-lo de la gran fortalesa sarraïna destruïda durant la Guerra de Successió (s. XVIII) (el castell vell).
El Castell Nou fou edificat el 1874, en el decurs de la tercera carlinada, sota la direcció del mestre d’obres tortosí Gaetà Blanch Sebastià, amb la col·laboració forçosa d’habitants de Flix i pobles de la rodalia. La fortalesa no caigué fins al final de les hostilitats, després de ser assaltat per les tropes del general Eduardo Gamir, el 19 de juny de 1875. Els liberals, sota les ordres del comandant Bernardo Iglesias, també amb la co·laboració de la població civil, van ampliar el fortí, afegint la torre més gran i el mur de la façana que mira al riu. El Castell Nou va disposar d’una guarnició fins a l’any 1885.




Les visites cal concertar-les, trucant al tel. 654651966 o bé adreçant la sol·licitud al correu a associaciolacana@gmail.com.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada